Minister Jahnátek chce zakázať chov dvoch plemien psov

25.09.2012 Bratislava

Bratislava 25. septembra (TASR) - Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) chce zakázať dve plemená psov a ďalším 13 sprísniť chov. Slovensko určí tri rizikové kategórie psov. Chovať ich budú môcť iba odborne spôsobilí majitelia, ktorí budú musieť splniť viacero podmienok, a zvýšia sa aj pokuty pri porušení ohlasovacích povinností. Informujú o tom dnešné vydania denníkov Sme a Pravda.

Ministerstvo pôdohospodárstva v novele zákona o držaní psov navrhuje, aby sa rizikové skupiny rozdelili na nebezpečné psy, ktoré niekoho bezdôvodne pohrýzli alebo poranili, nežiaduce psy, ako je pitbull teriér a bandog, a na tretiu kategóriu rás označenú ako psy so sprísneným držaním.

"Cieľom je prednostne riešiť problematiku držania psov, pri ktorých je oprávnený predpoklad zvýšeného rizika útoku na človeka alebo zviera a rizika vážneho poškodenia zdravia či ohrozenia života človeka, a prevenciu týchto útokov," zdôvodňuje ministerstvo.

"Už bolo naozaj neúnosné sledovať, koľko ľudí bolo v poslednom čase napadnutých," povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magda Tóth Želeňáková.

Novela zakazuje chovať pitbulla teriéra a bandoga. Sprísniť sa má chov napríklad juhoruského ovčiaka, boerboela či saarloského vlčiaka. Po novom si budú musieť majitelia psov z troch rizikových skupín vybaviť potvrdenie o odbornej spôsobilosti na chov tzv. bojových plemien a od regionálnej veterinárnej a potravinovej správy budú musieť tiež získať stanovisko, či ich chovný priestor spĺňa predpísané požiadavky. Na vychádzky s takýmto psom bude môcť chodiť len právne spôsobilá osoba a na verejnom priestranstve bude musieť mať pes nasadený náhubok a vôdzku.

Pitbull teriér a bandog sú v novele označené ako nežiaduce psy. Znamená to, že by malo byť zakázané ich držanie, rozmnožovanie aj vstup na naše územie.

Psy z týchto plemien, ktoré sa narodia do konca marca, budú môcť ich majitelia dochovať. Tie, ktoré sa narodia neskôr, by mali vykastrovať alebo do troch mesiacov vyviezť mimo republiky.

Držanie psov sa má sprísniť napríklad aj pre kaukazského ovčiaka, brazílsku filu či amerického buldoga. Medzi 13 plemenami chýba rotvajler. Ministerstvo ho na zoznam podľa hovorkyne nezaradilo, lebo za posledné roky nebol zaznamenaný jeho útok na človeka.

"Zrejme nerobili žiadne štatistiky. Najviac poranení má na svedomí rotvajler, prípadne jeho kríženec s nemeckým ovčiakom," reagoval pre Sme Zoltán Tatarko z Klubu amerických bandogov.

Kynológovia sú podľa denníka Pravda návrhom pohoršení. "Určiť niektoré plemená je skôr alibistické a kastráciou sa nič nevyrieši. Takéto opatrenia, ako majú napríklad aj Rakúšania, napokon vždy dopadli tak, že sa vozili psy z okolitých štátov, pretože keď niekto takého psa chce, vždy nájde spôsob, ako sa k nemu dostať," tvrdí Július Dobozy, predseda kynologického klubu v Banskej Bystrici. Oveľa vhodnejším opatrením by podľa neho bol povinný výcvik psov zadefinovaný od určitej veľkosti alebo hmotnosti zvieraťa, keďže to podľa neho dokáže zabezpečiť, aby sa zviera preorientovalo z útokov na obranu.

Naopak Združenie miest a obcí Slovenska návrh ministerstva víta. "S nutnosťou upraviť podmienky na chov psov sa stotožňujeme," povedal pre Sme jeho podpredseda Vladimír Bajan. Osobne by vraj uvítal, keby o chove jednotlivých plemien mohli rozhodovať samosprávy, ako je to v zahraničí.

ZMOS podľa neho bude asi pripomienkovať výšku sankcií, ktorú budú chcieť zvýšiť. Najvyššia pokuta má byť podľa novely do tisíc eur.
 

Vyberte región